Stam prijst zich meer dan gelukkig: "Bij Ajax deelde hij dat met me"

dinsdag 10 januari 2017 om 17:44
Stam prijst zich meer dan gelukkig: Bij Ajax deelde hij dat met me

Jaap Stam staat aan het roer bij Reading en heeft indruk gemaakt in zijn eerste maanden als manager. De Engelse club staat derde in het Championship. Hoe komt het dat Stam al zo ver is als coach? En heeft hij ook van Johan Cruijff geleerd?

Stam is inmiddels alweer negen jaar gestopt als voetballer. "Het is lang geleden, maar ik heb veel geleerd. Ik denk dat ik vooral heb geleerd hoe je een manager moet zijn. Als je begint met coachen, betekent dat niet dat je direct al een goede coach bent. Je hebt de tijd nodig om jezelf die dingen aan te leren. Ik leerde bijvoorbeeld hoe je je moest opstellen voor een groep spelers en hun aandacht erbij kon houden."

De voormalig prof van Manchester United startte bij het toenmalig FC Zwolle als assistent. "We hielpen de club aan de titel en promoveerden. Daarna ging ik naar Ajax, waar ik Frank de Boers assistent werd", vervolgt Stam, die ook Jong Ajax onder zijn hoede had met zijn huidige assistent Andries Ulderink, tegenover FourFourTwo.

Stam sprak in zijn tijd bij Ajax in ieder geval regelmatig met Johan Cruijff. "Het was een eer om met Johan te kunnen praten. Ik kende hem al via zijn zoon Jordi, uit de tijd dat we samen bij Manchester United speelden. Maar bij Ajax deelde hij met me dat hij áltijd heel veel verwacht van spelers en coaches. Hij vertelde me ook dat hij altijd wilde aanvallen. Deze quote bleef me bij: 'Als je heel goed aanvalt, hoef je niet te verdedigen.'"

Plaats reactie

LOG EERST IN OF REGISTREER OM EEN BERICHT TE PLAATSEN

Reacties

Bekijk het laatste nieuws

Populair op AjaxPrimeur.nl

Facebook

301 Moved Permanently

301 Moved Permanently


nginx/1.11.10